We use cookies from a third-party service (Google Analytics) to collect data and improve your browsing activity. For more information, see our legal notices.
Accept
Decline
Perspective-nuit-projet-concours-CHUGPN-Architecturestudio- Patrick Jouin iD- Artelia-rendering Luxigon
  • Etablissement de soins
  • Saint-Ouen
  • France
  • 2021, 2019

Grand Paris Nord University Hospital

Project - Competition for the Assistance publique - Hôpitaux de Paris

Prev. Next Close
  • Perspective nuit - projet concours CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering Luxigon
    Perspective nuit - projet concours CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering Luxigon
  • Perspective jour- projet concours CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering Luxigon
    Perspective jour- projet concours CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering Luxigon
  • Perspective jour- projet concours CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering Luxigon
    Perspective jour- projet concours CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering Luxigon
  • Accueil RDC - projet concours - CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering IDA+
    Accueil RDC - projet concours - CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering IDA+
  • Accueil ambulatoire - projet concours - CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering IDA+
    Accueil ambulatoire - projet concours - CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering IDA+
  • Salon des familles - projet concours - CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering © Patrick Jouin iD
    Salon des familles - projet concours - CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering © Patrick Jouin iD
  • Food court - projet concours - CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering © Patrick Jouin iD
    Food court - projet concours - CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering © Patrick Jouin iD
  • Chambre - projet concours - CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering IDA+
    Chambre - projet concours - CHUGPN - Architecturestudio - Patrick Jouin iD - Artelia - rendering IDA+
The Grand Paris-Nord University Hospital stands out with its stated objective of scalability, resilience over time, and reversibility of support functions and hospital services, in order to deal with crises, with the relentless evolution of the techniques, and with the rapid changes in our societies. It has been designed to accommodate the hospital's functional entities according to a typology that offers maximum scalability.

The design of the Saint-Ouen Grand Paris-Nord University Hospital Campus project is based on one principle: "a hospital where it is good to work is one where it is good to be treated". The "magnet" hospital is able to attract and retain its staff, establish a work environment conducive to safe, quality care, in order to reconcile Quality of working life (QWL) and performance.

Searching for interior quality: A simple and warm interior design that supports patients and caregivers

The consortium consisting of Architecturestudio, Artelia, and the Patrick Jouin iD agency, was committed to the essence of the project, which is strongly expressed through the attention paid to efficiency and simplicity, but also through the ambition of ensuring the utmost quality of interior architecture, details, and design, whether they are accessible to the public, or reserved to the care teams and to the technicians responsible for the smooth operation of this care machine. Hospitality is the first attractiveness factor of a state-of-the-art hospital. The project aims to strike the right balance between a reassuring, simple, and functional universe, and a highly technical and high-performance building.

The design of the interior space ensures the functionality, efficiency and coherence of the project, but it also carries a sensitive part directly linked to the human being. This is why the spatial quality of the volumes and their materiality plays a primordial role in the perception of well-being for the patient and for the caregiver as well. The simple, fluid, ergonomic lines, without roughness, with soft, pleasant curves, and the materials selected for their properties – durability, solidity, ease of maintenance – are very much in line with the compositions, aspects and textures, and the spirit of the project. The waiting or break areas are designed to be warm, conducive to encounters, intimate and soothing. The design of the room favors the perception by the patient of a place of its own distinct from the medical space, and offers a soothing space conducive to remission.